EBTŠ najviša priznanja i nagrade na 21. Državnoj Smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola u Omišu

EBTŠ najviša priznanja i nagrade na 21. Državnoj Smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola u Omišu

Na 21. Državnoj Smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola osvojili smo nagradu za iznimno uspješan istraživački projekt „Zadarska kišna jesen“ te priznanje i nagradu za NASA-in Spring Cloud Observations Data Challenge koji je trajao u periodu od 15.03.18. do 15.04.2018. u kojem smo istaknuti pri samom vrhu Euroazijske ljestvice poretka.

Našu školu predstavile su učenice:

  • Gabriela Marinović 3. c
  • Lucija Orlović 3. c
  • Božena kožul 3. C

s mentoricom Marinom Sambolek.

BRAVO MI!

Državna 21. Smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola održana je od 7.5. do 9.5.2018. u OŠ Josipa Pupačića u Omišu.

Nakon registracije sudionika i domjenka dobrodošlice uslijedilo je svečano otvorenje državne smotre, predstavljanje školskih ekipa i izvlačenje redoslijeda za natjecanje.

Smotra školskih istraživačkih projekata odvijala se u nekoliko sekcija. EBTŠ pripada sekciji Atmosfera s projektom „Zadarska kišna jesen“. Na naš projekt potakla nas je činjenica da je Zadar u rujnu pogodila velika poplava. Odlučili smo istražiti kakva je bila ova jesen u odnosu na prošlogodišnju. Za istraživanje smo koristili naše GLOBE podatke, a podatke za višegodišnji niz smo dobili od Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Usporedili smo količinu oborine, naoblaku i temperaturu zraka jeseni 2017. s jeseni 2016., a oborinu i temperature zraka s višegodišnjim prosjecima (1981. – 2015.). Istražili smo je li rujan 2017. godine bio najkišovitiji u povijesti mjerenja.

Utvrdili smo kako je jesen 2017. bila kišnija 140% nego jesen 2016. pri čemu se posebno ističe rujan 2017. u kojem je palo 459 l/m2 kiše.

Zaključujemo da je jesen 2017. najkišnija u zadnjih 37 godina, a rujan 2017. najkišniji mjesec u povijesti mjerenja što prema DHMZ-u potvrđuju oborinske prilike koje Zadar svrstavaju u ekstremno kišne radi odstupanja od višegodišnjeg prosjeka za 470%.

Za ovaj uspješan projekt dobili smo priznanje i nagradu jer smo kao ekonomska škola imali težak meteorološki zahvat ispred sebe u kojeg je uložen izniman trud.

Također smo dobili priznanje i nagradu kao škola s drugom po redu količinom unosa promatranja vrsta oblaka, boje neba i kondenzacija, u regiji Euroazije, u sklopu NASA-ine kampanje Spring Cloud Observations Data Challenge koja je trajala od 15.03. do 15.04.18. za što su zaslužni globovci 1.c, 2.a i 2.c.

dav

Predivna tri dana učenja, znanja, razmjene iskustava, natjecanja i druženja u Omišu. Zahvaljujemo našim prijateljima iz OŠ Josip Pupačić Tamari i Ivici i njihovoj prekrasnoj ravnateljici na dočeku i boravku, izletima u Zakučac i Radmanove mlinice te organizaciji svega što se trebalo organizirati a riječima se ne može dovoljno dobro opisati.

I na kraju HVALA svim našim učenicima koji na bilo koji način imaju dodir s GLOBE programom jer bez njih ovoliki uspjeh ne bi bio postignut.

[post_gallery]