Europski dan jezika u Ekonomsko–birotehničkoj i trgovačkoj školi Zadar

U Ekonomsko–birotehničkoj i trgovačkoj školi Zadar kao Školi ambasadoru Europskog parlamenta obilježili smo Europski dan jezika 26. rujna – plakatima, jezičnim igrama i jezičnim kvizovima.

Europska godina jezika 2001. koju su zajednički organizirali Vijeće Europe i Europska unija, uspjela je uključiti milijune ljudi diljem 45 zemalja sudionica. Različitim aktivnostima promicali su jezičnu raznolikost Europe i učenje jezika. Nakon uspjeha te godine, Vijeće Europe proglasilo je Europski dan jezika koji se slavi 26. rujna svake godine.

Jezici nam pomažu u komunikaciji, a Europski dan jezika podiže svijest o bogatoj jezičnoj raznolikosti u Europi.

Kako bi na kreativan način obilježili taj dan u našoj školi, učenice 3. h razreda Iva Barešić, Klara Gospić, Stela Klešnik, Ana Kožul i Nina Lenkić te učenice 2. h razreda Ema Jačan, Paula Fuzul i Ana-Marija Palić izradile su plakat koji prikazuje zastave 28 članica EU i rečenicu „Volim te.“ izrečenu na svim tim jezicima. Prigodni plakati izloženi su u prostorima škole.

Tijekom nastave, u uvodnom dijelu sata profesori su s učenicima  razgovarali o važnosti učenja stranih jezika. Uslijedio je kviz znanja na poveznici https://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/language/hr-HR/Default.aspx, a zatim su učenici slušajući audio zapise na različitim jezicima odgonetali o kojem se jeziku radi.

Budući da im se svidio drugačiji pristup učenju, učenici su aktivno i s veseljem sudjelovali u radu.

Nositelj projekta: Tajana Anzulović, prof.