Obilježili smo Svjetski dan zaštite okoliša 05. lipnja:  „Borba protiv zagađenja plastikom“

Obilježili smo Svjetski dan zaštite okoliša 05. lipnja: „Borba protiv zagađenja plastikom“

Globovci EBTŠ i ove su godine obilježili Dan zaštite okoliša. Učenici 1.a izradili su tematski plakat a mnogi učenici su se uključili u suradnju s globovcima u Program „Zeleni filmovi u vašoj školi“. Nakon odgledanog filma zelene tematike popunili su anketu i doprinijeli razvoju programa svojim dojmovima i prijedlozima.

Dana 05. lipnja 1972. godine u Stockholmu je održana Konferencija Ujedinjenih naroda na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda te se taj datum obilježava kao Svjetski dan zaštite okoliša.

Tema ovogodišnjeg UN-ovog Svjetskog dana zaštite okoliša je „Borba protiv zagađenja plastikom“, a cilj je potaknuti pojedince da naprave promjenu u svakodnevnom životu te tako izravno utječu na očuvanje okoliša, a u konačnici  na vlastito zdravlje.

Gledajući ukupno, 50 % plastike koju koristimo je jednokratna što ima ozbiljne posljedice za okoliš. Zagađenje jednokratnom plastikom veliki je ekološki izazov našeg vremena.

Diljem svijeta svake minute kupuju se milijuni plastičnih boca za piće, a svake godine jednokratno se iskoristi više od 500 milijardi plastičnih vrećica.

Gotovo trećina plastične ambalaže koju koristimo ne uđe u sustav recikliranja i izravno zagađuje okoliš. Samo u oceane i mora godišnje dospije oko 13 milijuna tona plastičnog materijala koji izravno ugrožava život u moru. Prema nekim procjenama svake godine oko 100 tisuća morskih organizama umre od plastike, a uzmemo li u obzir i činjenicu da može proći i do stotinu godina prije nego se plastika u oceanu razgradi, ove brojke još više zabrinjavaju.

Republika Hrvatska do 2020. godine ima zacrtani cilj osigurati 50 % odvojenog sakupljanja i recikliranja otpadnog papira, plastike, stakla i metala.

Program „Zeleni filmovi u vašoj školi“ ima za cilj osuvremeniti i učiniti zanimljivijom izobrazbu učenika osnovnih i srednjih škola  vezano uz „zelene „ teme: ekologija, održivi razvoj, zaštita okoliša, zdrava hrana, bio-raznolikost, nestanak životinjskih vrsta.

zeleni filmovi

Čuvajmo okoliš i vlastito zdravlje!!!

[post_gallery]