EBTŠ na 25. Državnoj smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola

Državna 25. Smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola održana je od 10.-12.05.2022. u Čakovcu i Svetom Martinu na Muri.

Nakon registracije sudionika i domjenka dobrodošlice uslijedilo je svečano otvorenje državne smotre u SŠ Čakovec koja je bila domaćin smotre.

Našu školu predstavile su učenice:

  • Lucia Cicero 3.g
  • Petra Miletić 3.g
  • Nina Kožul 3.g

s mentoricom Marinom Sambolek.

Smotra školskih istraživačkih projekata odvijala se u nekoliko sekcija. EBTŠ pripada sekciji Atmosfera s projektom „Dugo toplo ljeto“. Na naš projekt potakla nas je činjenica da prošlo ljeto pamtimo po velikim i dugotrajnim vrućinama te produljenim vremenom uživanja u toplom moru. U vremenskim prognozama su se često spominjale nesnosne vrućine pa nas je zanimalo je li ljeto  2021. ostvarilo “vruću” prognozu, je li bilo toplije od ljeta 2020. godine.

Analizirali smo klimatološko ljeto, tj. razdoblje od 01. lipnja do 31. kolovoza. Za istraživanje smo koristili naše GLOBE podatke, a podatke za višegodišnji niz smo dobili od Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Nakon istraživanja zaključili smo da je ljeto 2021. s velikim vrućinama u zraku i moru, s drugim najsušnijim lipnjem, šesto najtoplije ljeto u povijesti mjerenja. Pohvaljeni smo za vrlo zanimljiv projekt.

Orijentacijsko natjecanje održano je drugi dan u Sv. Martinu na Muri gdje su školske ekipe pokazale brzinu, snalažljivost i znanja o prirodi i GLOBE programu.

Iza nas su predivna tri dana učenja, znanja, razmjene iskustava, natjecanja i druženja.

 

Pred nama je novi izazov, nova GLOBE godina, nove kampanje u kojima ćemo, vjerujemo, biti aktivni kao i do sada jer naši učenici imaju razvijenu svijest o očuvanju okoliša i radu u ovom programu kao produžena ruka znanstvenika.